MUSIIKKITERAPIA
MITÄ MUSIIKKITERAPIA ON?
Musiikkiterapia on monipuolinen kuntoutus- ja hoitomuoto, joka
perustuu tieteelliseen tutkimukseen
hyödyntää musiikkia vuorovaikutuksen välineenä
ei vaadi asiakkaalta musiikillisia taitoja
suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
Musiikkiterapiaa käytetään sekä pääasiallisena hoitomuotona että kokonaishoidon osana muiden hoitomuotojen rinnalla. Se voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa.
Musiikkiterapia soveltuu kaiken ikäisille. Sillä voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia psyykkisten, fyysisten, neurologisten ja sosiaalisten oireiden ja sairauksien hoidossa.
Mitä musiikkiterapiassa tapahtuu?
Keskeistä musiikkiterapiassa on vuorovaikutus musiikin keinoin. Musiikkiterapiassa käytetään menetelmiä, jotka perustuvat mm. musiikin kuunteluun, soittamiseen ja improvisaatioon, musiikin tekemiseen, äänen käyttöön sekä liikkeeseen.
Musiikkiterapia voi sisältää myös keskustelua, kirjoittamista, muihin taidemuotoihin liittyvää ilmaisua sekä rentoutumista.
Musiikin merkitys
Musiikki auttaa tavoittamaan ja ilmaisemaan tunteita. Se edistää vuorovaikutusta ja tuottaa mielihyvää.
Musiikilla on tutkittuja fysiologisia vaikutuksia. Se aktivoi samanaikaisesti monia eri aivoalueita, mikä edistää uusien yhteyksien ja toimintamallien syntymistä. Musiikin avulla voidaan aktivoida tai rauhoittaa, ja se voi auttaa lievittämään kipua.
Psyykkisellä puolella musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Tätä hyödyntämällä voidaan sekä nostaa pintaan käsittelemättä jääneitä asioita että hoitaa niitä. Musiikin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita turvallisesti, eikä kaikkea tarvitse sanoittaa.
Kenelle ja miten?
Musiikkiterapia soveltuu niin lapsille, nuorille kuin aikuisille, joilla on erilaisia psyykkisiä tai neurologisia häiriöitä tai muita toimintakyvyn rajoituksia.
Terapia voi olla joko yksilö- tai ryhmäterapiaa. Kela korvaa musiikkiterapiaa kuntoutuspsykoterapiana 16-25-vuotiaille ja vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena kaiken ikäisille. Myös kunnat ja sairaanhoitopiirit kustantavat musiikkiterapiaa. Terapiaan voi hakeutua myös itsemaksavana asiakkaana.
Musiikkiterapeutti
Musiikkiterapeutilla tulee olla suomalaisen musiikkiterapiakoulutuksen kehittämistyöryhmän (SUMUKE) hyväksymä musiikkiterapeutin koulutus. Koulutuksen laajuus on vähintään 180 op ja se sisältää 200 h ryhmämusiikkiterapiaa sekä kliinistä harjoittelua ja työnohjausta kolmen vuoden ajan.
Musiikkiterapeutilla on laajat musiikilliset taidot, ja valmiudet toimia sekä psyykkisistä että fyysisistä oireista ja sairauksista kärsivien asiakkaiden kanssa.
Musiikkiterapeutit toimivat yhteistyössä mm. Kelan ja sairaanhoitopiirien kanssa, käyvät säännöllisesti työnohjauksessa, noudattavat musiikkiterapeuttien ammattieettisiä periaatteita sekä huolehtivat tuottamansa palvelun laadusta ja ammattitaitonsa kehittämisestä. Musiikkiterapeutit ovat vaitiovelvollisia.
Musiikkiterapian tieteellinen pohja
Musiikkiterapia pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen. Suomessa musiikkiterapiaa on käytetty hoitomuotona jo 1960-luvulta lähtien.Perinteisesti musiikkiterapiaa on käytetty psykiatrian alalla sekä kehitysvammaisten kuntoutuksessa. Uudempia alueita ovat mm. neurologiset ongelmat, kommunikaatiohäiriöt, riippuvuudet sekä kipuun liittyvä hoito.
Suomessa musiikkiterapian tutkimusta tehdään pääasiassa Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella, jossa on myös musiikkiterapian professuuri. Musiikkiterapiaan liittyvä tutkimustoiminta on Suomessa vilkasta ja kansainvälisesti tasokasta.
Lähde: musiikkiterapia.fi